Викладач-спеціаліст спецдисциплін Луніна Ольга Володимирівна та Скачкова Олена Анатоліївна, викладач вищої категорії спец дисциплін напрямку 181«Харчові технології», провели конкурс фахової майстерності колір у дизайні страв «Свято варенику» зі здобувачами освіти групи 181-22-1 відділення транспортних та харчових технологій.
Закріпили теоретичні знання здобувачів освіти з дизайну страв, технології приготування вареників, сформували практичні вміння та навички з приготування вареників;
Розвивали професійну самостійність та пізнавальну активність під час роботи з інструкційно - технологічними картками, логічне і критичне мислення у виборі кольору для тіста, естетичність, смак, вміння та навички самовдосконалення в обраній професії, працювали з додатковими джерелами інформації;
Виховували в здобувачів освіти наполегливість у роботі, охайність, раціональне використання до сировини, бережливе ставлення до обладнання, повагу до праці, обраної професії.
Вареники – улюблена в Україні страва з вареного тіста з начинкою. У давнину ця страва наділялась певними магічними властивостями. Оскільки вареник за формою нагадує Місяць, йому в народі приписували певні функції Місяця – сприяти добробуту і зміцненню здоров’я людини.
У щоденному меню українського селянина вареники траплятись не часто, вони були окрасою недільного і святкового столу. Їх подавали також на весіллях, хрестинах, на гостинах, присвячених храмовим святам, варили на толоку і обжинки. Начинка для вареників могла бути пісною або скромною, залежно він релігійного календаря. Начинки для вареників мали також особливі прикмети.
Так начинка з круп, бобових, маку повинні були сприяти родючості землі і розмноженню людського роду. Дуже любили українці вареники з сиром. Вони займали важливе місце в українських обрядах. Уважалося, що ними можна задобрити духів: добрих – щоб допомагали, злих – щоб не шкодили. Згідно з давніми уявленнями, начинки для вареників були провідниками певного виду енергії.
Так, начинки з грибів уособлювали чоловічу енергію, начинка з риби – жіночу, силою життєтворіння наділялися посічені у начинці яйця. Тісто для вареників робили з пшеничного, житнього, гречаного борошна або з їх суміші. У деяких західноукраїнських районах вареники називали «пироги» або «варені пироги».
Варили вареники в крутому окропі, а готові вироби виймали лозяними ополоником, складали у макітру й заливали засмажкою з олії або сала з цибулею. До вареників з сиром, фруктами чи ягодами додавали сметану чи ряжанку, заливали холодним свіжим або кислим молоком.