Пам’ятка “Запобігання виникнення інфекційних захворювань, що передаються водним шляхом!”

З початком весняно-літнього сезону збільшується ризик захворювань, фактором передачі яких є вода (вірусний гепатит А, дизентерія, холера, гострі кишкові інфекції, лептоспіроз). Хвороботворні мікроби здатні протягом місяця і навіть більше жити і розмножуватися у воді. При потраплянні в організм людини патогенні віруси та бактерії здатні викликати захворювання, які можуть мати наступні симптоми: підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо. В разі прояву таких симптомів необхідно своєчасно звертатися за медичною допомогою.

Щоб попередити захворювання, необхідно дотримуватися наступних правил:

  • воду для приготування їжі і господарських потреб дозволяється брати тільки з перевірених водних джерел;
  • не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних потреб;
  • не пити воду з випадкових та неперевірених вододжерел;
  • мити руки з милом, особливо перед їжею і приготуванням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом;
  • овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді а потім обдавати окропом;
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
  • при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;
  • вживати бутильовану воду для пиття, у разі неможливості придбання бутильованої води, використовувати охолоджену кип’ячену воду(для знешкодження вірусів воду бажано кип’ятити не менш 15 хвилин);
  • влітку не купатися в непроточних водоймах, у  несанкціонованих місцях, не заковтувати воду під час купання

Будьте здорові !