Відкрите засідання гуртку «Дослідник» (керівник Швайко Т.Ю.) та історико-краєзнавчого клубу «Джерело» (керівник Афанасьєва І.І.)

Цими теплими веснянними днями Україна визначає 345 років з дня народження видатного українця Пилипа Орліка – фундатора української Конституції.

Студенти груп КТ-14-1/9, АТ-16-1/9, ОД-ТР-17-1/9, ГР-ХТ-17-1/9 та викладачі нашого коледжу також приєднались до цієї славетної події. Відбулось відкрите засідання гуртку «Дослідник» (керівник Швайко Т.Ю.) та історико-краєзнавчого клубу «Джерело» (керівник Афанасьєва І.І.) до 345-річчя П.Орлика – фундатора Конституції України в актовій залі гуртожитку 23 травня 2018 року.

Відомо, що кожна держава, окрім своїх символів (гімну, прапора та герба), має ще й Конституцію. Цей документ є першорядним і найважливішим. Шлях становлення Української державності довгий і тернистий. Отже, й історія нашої Конституції також тривала.

Постать гетьмана П.Орлика займає особливе місце серед поборників української національної державницької ідеї. Насамперед тому, що він є творцем однієї з перших в Європі державних конституцій під назвою «Конституція прав і свобод Запорізького Війська», яка була першим документом Української державотворчої історії, в якому було гармонійно поєднано інтереси гетьманату, старшини, як провідної верстви України та Запоріжжя, як військової сили, відображено права і вольності українського народу.

Незважаючи на те, що довгі роки ім’я Пилипа Орлика намагалися стерти з народної пам`яти, та…

Козацький дух - дух вічної стихії
Утілений в привілля степове,
Допоки світу - він не постаріє -
Він в заповідях нації живе!